Magyar Zeneterápiás Egyesület

Kezdőlap » Média » Sajtó

Sajtó

Reklámok

2015. március 12.

Fidélio  interjú Tardy Józseffel. A teljes cikk ITT olvasható.

2015. január 21.

A Fidelio-n ajánló jelent meg a zeneterápiás klubbal kapcsolatosan “Fáj?Akkor zeneterápia” címmel, mely ITT olvasható.

2014. november 13.

Az I. Európai Zeneterápia Napja rendezvénysorozat hivatalos angol nyelvű sajtóanyagának fordítása

Az első Európai Zeneterápia Napja

Téma: „Az élet ritmusa”

  1. november 15.

Különböző zenei megmozdulások Európa-szerte

 

Az EMTC – az Európai Zeneterápiás Szövetség – a hivatalos zeneterápiás egyesületeket tömörítő szervezet, amely azon munkálkodik, hogy előmozdítsa a szakképzett zeneterapeuták munkáját a régióban, és hogy támogassa a tagállamok közötti tapasztalatcserét valamint együttműködést. Az EMTC átfogó célja, hogy elősegítse az Európában dolgozó szakemberek között a kölcsönös megértést és megbecsülést. A Szövetség 1990. november 15-én alakult a térség szakemberei közötti tapasztalatcsere fórumaként és csaknem 30 ország csatlakozott hozzá.  Most első alkalommal rendezik meg az Európai Zeneterápia Napját, amely ezentúl minden év november 15-én lesz.

 Az Európai Zeneterápia Napja alkalmából Európa-szerte különböző helyszíneken szerveznek zenei rendezvényeket. Zeneterapeuták, zenei- és egészségügyi szakemberek nyílt napokat és workshopokat tartanak. Különleges, megható előadásokra kerülhet sor, ahol a szolgáltatást igénybe vevő páciensek megosztják saját tapasztalatukat arról, hogy a zeneterápia hogyan segít nekik. Az Európai Zeneterápia Napja alkalmából hagyjuk, hogy a zene beszéljen.

 Főtémánk: a zene, mint az „élet ritmusa” – ehhez  kapcsolódnak az I. Európai Zeneterápia Napjának programjai. További információ itt található www.europeanmusictheraphyday.com. (angol nyelven)

A zene jót tesz az egészségnek, a zene gyógyít

 A zene fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. Lehet izgalmas vagy nyugtató, élvezetes vagy megrendítő, emlékeket hozhat elő és képes lehet arra, hogy érzelmeinkre rezonálva segítsen kifejezni azokat, hogy elősegítse a másokkal való kommunikációt. Gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyire befolyásol bennünket az zene, de mára tudományosan bizonyított, hogy a zene gyógyít. Kutatások kimutatták, hogy a zene jótékonyan hat az agyra, „okosabbá tesz”, csodálatos hatása van a testünkre, megmozgatja azt. A zene érzelmeket kelt, és jókedvre derít. Azt is tudjuk, hogy mindenki muzikális és  élhet a  zene adta lehetőségekkel, akkor is, ha csak hallgatja, vagy ha valamilyen hangszeren játszik esetleg énekel.

A zeneterápiáról

A zeneterápia kutatásokon alapuló, az egyén mentális vagy testi egészségére ható szakma, amely a zene alkotórészeit – ritmus, dallam és hangszín – a kapcsolat teremtés eszközeként használja a terápia során. A zeneterápiában a páciensek számos hangszert, valamint a saját hangjukat használják a zenei nyelv megteremtésére, amely tükrözi az érzelmi és fizikális állapotukat; ez segít számukra kapcsolatokat kiépíteni belső énjükkel és az őket körülvevőkkel. A zeneterapeuta az egyén igényeihez igazított improvizált vagy előre megkomponált zenével, ezek kombinációjával illetve saját ének vagy beszéd hangjával támogatja a páciens megnyilvánulásait. Egyéni illetve csoportos foglalkozásokat tartanak kórházakban, iskolákban, hospice vagy gondozó otthonokban. A terapeuta által használt módszereket befolyásolják a képzésükből adódó különböző elméleti keretek és az elérendő célok.

A zeneterapeuták különböző klientúra csoportokkal dolgoznak, így például tanulási nehézségekkel, autizmussal vagy viselkedési problémákkal küzdő gyerekekkel és felnőttekkel, depressziósokkal vagy traumán átesettekkel, idősebb Parkinson vagy Alzheimer kóros betegekkel.

A zeneterapeuták olyan szakemberek, akik államilag elismert képzéseken szereztek diplomát annak érdekében, hogy a páciensek igényeinek megfelelően, felelős módon tudják gyógyítani őket. Európában több mint 5000 képzett zeneterapeuta dolgozik terápiás intézményekben vagy magán praxisban. Sajnos csak egy nagyon kis hányadával találkoznak azoknak az embereknek, akiknek segíteni tudnának.

A zeneterápia hatékony és olcsó megoldás lehet számos lelki és fizikális probléma megoldásárra és hozzájárul a környezetünkkel való törődés holisztikus megközelítéséhez.

Reklámok