Magyar Zeneterápiás Egyesület

Kezdőlap » A zeneterápiáról » Meghatározása

Meghatározása

Reklámok

Zeneterápia során a képzett zeneterapeuta, egy tervezett folyamatban használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia) annak érdekében, hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt, szervezést, szerveződést. Ezek mellett pedig terápiás hatást gyakoroljon fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és/vagy sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és/vagy interperszonális integrációt tegyen lehetővé, s a prevenció, rehabilitáció vagy kezelés következtében a személy minőségileg jobb életet élhessen.”  (A Zeneterápiás Világszövetség Klinikai Gyakorlati Bizottságának meghatározása)

E. Willems szerint a zenei nevelés pszichológiai alapokon nyugvó folytatása a zeneterápia.1

A zeneterápia felhasználási területei

  1. Primer prevenció, azaz a megelőzés (a magzati fejlődés befolyásolása, kreativitásfejlesztés, konfliktuskezelés, kommunikáció, mentálhigiéné, személyiségfejlesztés, egészségnevelés és pedagógia stb.)melynek keretében a zeneterapeuta a testi, lelki, szociális betegség megelőzésében a zeneterápia eszközeivel vesz részt azáltal, hogy önismeretet és személyiségfejlesztést nyújt.
  2. Szekunder prevenció (gyógyítás, pszichoterápia, reedukáció) melynek keretében a testi, lelki, szociális zavarok és rendellenességek (betegségszintet elérő állapotok) kezeléséhez, az egészség-helyreállítás folyamatában a terapeuta a zeneterápia és a zenei pszichoterápia eszközeit alkalmazza.
  3. Tercier prevenció (rehabilitáció, korrekció, utókezelés, hospice) a betegség következtében létrejött állapot visszaállításában, az egészséges vagy azt megközelítő szint elérésében, ill. a halálba kísérésben nyújt segítséget.
  4. Gyógypedagógia kereteken belül a sérült funkciók korrekciójában, valamint a kompenzatorikus átszerveződés folyamatában (pl. látásvesztés estén a hang utáni tájékozódás, vagy a hang tulajdonságainak kommunikációt segítő voltának megtanítása, ill. mozgássérült mozgás – tanulásának, a mozgássor folyamatosságát zenével, ritmussal való segítésénél) zeneterápiás és zenei pszichoterápiás eljárásokat alkalmazása.

1 Attila Missura: Zeneterápia -zenei nevelés – i. mű 12p.

Reklámok